Skip to main content
Loading...

Wat is MIR

MIR is een mobiel expeditiestation voor kunstprojecten op buitenlocaties waar geen voorzieningen zijn.

MIR bestaat uit een unit die zelf stroom opwekt en overal onafhankelijk kan staan. Door een windmolen en zonnepanelen worden accu’s opgeladen die als (nood)stroomvoorziening werken en de MIR op een buitenlocatie volledig kunnen verlichten. 

MIR fuctioneerd als werkplaats, laboratorium, onderzoeksstation, ontmoetingsplek en expositieruimte. Het paviljoen komt uit een 20ft container en is met regulier transport over de weg en over zee te transporteren. Uitgeklapt bestaat de MIR als architectonisch complex uit een Dome van 150m2 en 7 meter hoog, een 20 ft container als leefunit, een broeikas en een slaapunit voor 6 tot 10 personen. Totaal 200m2.


MIR wil zich profileren als vrijplaats, als expeditiestation en als paviljoen voor proefopstellingen, een tijdelijke huisvesting voor installaties en kunstwerken. Experimenteel en onderzoekend. Dit kunnen kortlopende maar ook langdurige projecten zijn. In een stedelijk gebied plaatsvinden maar ook ver daarbuiten op plekken waar geen voorzieningen zijn. MIR wil hierbij de onderlinge betrokkenheid tussen techniek, de wetenschap en de beeldende kunst vergroten en het liefst inhoudelijkheid van werk koppelen aan een specifieke locatie.

Met MIR willen we kunstenaars de gelegenheid bieden een kunstwerk of een installatie te maken waarin de verbeelding een grote rol speelt, en waarin bijvoorbeeld technische ontwikkelingen (innovaties) zichtbaar zijn. Ook onderwerpen uit de ruimtelijke ordening of de natuur kunnen een rol spelen. In de kas kunnen bijvoorbeeld bijzondere planten worden geteeld, die weer beproeft worden, getest, waarmee stroom wordt opgewekt of zelfs gegeten. Dat levert ook beeld op, we kunnen er naar kijken, een deelnemer kan daar weer iets aan toevoegen. Op vergelijkbare wijze kan een kunstwerk ook voor de wetenschap een studieobject zijn. 
Een vrijplaats wordt vaak alleen geassocieerd met beeldende kunst, terwijl de noodzaak voor een testzone, een speelveld en oefenterrein voor meer terreinen van belang is, zoals bijvoorbeeld voor wetenschap en techniek. Vooral in een samenleving waar over alles controle wordt uitgeoefend, waar alle risico’s worden beteugeld, en alles wordt geïnstitutionaliseerd

 

Lees hier meer over MIR